Är du också kanalstressad?

digitalmediawave

Digital kanalstress.
Så skulle jag vilja sammanfatta det fenomen jag så ofta stöter på hos marknadschefer och kommunikationsansvariga i mitt jobb som konsult.

Det nya digitala medielandskapet beskrivs ofta som ett stort svart hål, där allt vi tidigare trodde vi visste om marknadsföring är strunt. Ett slags Vilda västern där inga regler gäller och allt förändras hela tiden.

Allt vad den nya digitala tekniken möjliggör utmålas antingen som utopiskt och en smula orealistiskt eller som rent skrämmande och alla enas om att ingenting är längre som förut. Plus att allt går så fort!
Med utropstecken.

Det är en skitjobbig världsbild. Särskilt om ens jobb består i att navigera det här landskapet och hitta vägar för att nå fram till målgrupperna. Och det är inte konstigt att folk reagerar instinktivt med att skapa Twitterkonton till samtliga styrelsemedlemmar eller bygga Youtubekanaler för den kommunala förvaltningen. Som ett slags utslag av ren panik. Mänskligt.

Ja, det ser verkligen förvirrande ut på ytan. Men det beror på att vi fokuserar på fel saker. På den ständigt skiftande strömmen av nya kanaler och tekniker, istället för det vi borde fixera blicken på: människorna vi vill nå med vår kommunikation.

De förändras inte lika fort. Och vi känner dem sedan tidigare. De är samma människor som din organisation alltid har kommit i kontakt med. De som köper dina produkter, är dina medlemmar, gäster, brukare eller vad just ni väljer att kalla dem utifrån den relation de har till er. Att du numera har en veritabel schweizisk armékniv av digitala kanaler att tillgå (som alla är bra på sina unika sätt) förändrar inte det faktum att dina målgrupper fortfarande har vissa behov som din organisation kan – eller inte kan – tillfredsställa.

Om du verkligen tar dig tid till att förstå vad deras behov egentligen är och vad det är som gör att de anlitar din organisation så kan du också förstå när, var och hur det här behovet uppstår. Med hjälp av dina digitala kanaler kan du tajma relevant information vid rätt tidpunkt och i rätt sammanhang. Svårare än så behöver det inte vara.

Och kunskapen om dina målgrupper – den finns redan i er organisation. Hos de medarbetare som har direkt kontakt med kunderna; kundtjänstpersonal, säljare, utbildare, handläggare… Bara för dig att inhämta.

Så sträck på dig, ta ett djupt andetag – och en kaffe till. Du kan ju det här. Strategisk kommunikation, precis som tidigare, bara med många fler möjligheter.

/Ulrika Friberg